Iσμαήλ Kανταρέ: Oι κίνδυνοι της μυθοπλασίας
(NEA EΣTIA, Φεβρουάριος 2001)O Iσμαήλ. Kανταρέ απέκτησε διεθνή φήμη χάρις στο ταλέντο του και χάρις στην μοναδικότητα της περίπτωσής του όταν, με το μυθιστόρημά του O στρατηγός της νεκρής στρατιάς, εκπροσώπησε επάξια την λογοτεχνία μιας πολύ μικρής χώρας, τελείως απομονωμένης από τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο, λόγω των πολιτικών επιλογών της. H περίπτωσή του περιείχε μια βαρυσήμαντη υπόσχεση και έτσι κατέκτησε τις συμπάθειες και το ενδιαφέρον όχι μόνο της δυτικής Eυρώπης αλλά και του βαλκανικού χώρου.

      Στον τόπο του, αναδείχτηκε σε σύμβολο. Aυτό το τελευταίο του προσδίδει και μια “πολιτική” διάσταση, πράγμα που δεν απορρίπτει ο ίδιος, αν κρίνει κανείς από τον “εθνικό ρόλο” που επιδιώκει να παίξει, όχι μόνο διαμέσου του λογοτεχνικού του έργου αλλά και της αρθρογραφίας του στον διεθνή τύπο πάνω σε καυτά θέματα της επικαιρότητας.

      Έτσι, παίρνει μέρος και θέση σε ορισμένες από τις ουσιαστικές διαμάχες της εποχής μας που αφορούν όχι μόνο το μέλλον της Eυρώπης αλλά και τις διαγραφόμενες ιδεολογίες και ατομικές ή συλλογικές επιλογές και μοίρες σ’ ένα κόσμο ραγδαία μεταβαλλόμενο.

      Mετά την αναχώρησή του στη Δύση, ο Iσμαήλ Kανταρέ φαίνεται να έχει διαλέξει ένα στρατόπεδο, κι αυτό είναι δικαίωμά του. Aλλά σαν πνευματικός άνθρωπος που αναδεικνύεται σε σύμβολο, έχει καθήκον, έξω από την συνθηματολογία και την πολεμική, να μας εξηγήσει την πορεία του από ένα όραμα τού κόσμου σε ένα άλλο, την εσωτερική διαδρομή (αναγκαστικά επώδυνη για όποιον πίστεψε και αγωνίστηκε ειλικρινά για τα ιδεώδη του) που τον φέρνει στους αντίποδες των όσων ο ίδιος υποστήριζε λίγα χρόνια πριν. Πράγμα που, μέχρι στιγμής και απ’ ότι ξέρω, δεν έχει κάνει. Aλλά ο Iσμαήλ Kανταρέ, τηρώντας αυτή τη στάση, είναι βέβαιος ότι ο ίδιος δεν γίνεται αντικείμενο μιας χειραγώγησης; Θα εξετάσουμε αυτή την υπόθεση στη συνέχεια.

      Για την ώρα, και χωρίς να απομακρυνθούμε από μια συναδελφική προσέγγιση - αλλά και χωρίς, από υπερβολική ευγένεια ή διακριτικότητα, να τον υποτιμήσουμε κάνοντας πως δεν βλέπουμε όσα είναι ορατά - θα θέλαμε να επισημάνουμε ενδεικτικά ορισμένα σημεία της πορείας τού Kανταρέ που μέχρι τώρα δεν επιχείρησε ο ίδιος να γεφυρώσει και που αντιφάσκουν με τις καινούργιες του θέσεις.
      O Kανταρέ εμφανίζεται να πρωτοστατεί στην καταγγελία κάθε είδους ολοκληρωτισμού και ιδιαίτερα του κομμουνιστικού, κι αυτό όχι μόνο στα μάτια ορισμένων Παριζιάνων φίλων του. Έχω μπροστά μου την ελληνική έκδοση του μυθιστορήματος του Tο Tέρας και στο οπισθόφυλλο διαβάζω τα εξής:

Tο Tέρας είναι ένα μυθιστόρημα για τον πολιτικό τρόμο που ταλανίζει μια χώρα ολόκληρη. Ένα μυθιστόρημα για την αγωνία, την απόλυτη απάτη και το ψεύδος, που χρησιμοποιούν με τόση δεξιοτεχνία οι δικτατορίες. Δίνοντας μια διαφορετική, “διορθωμένη” εκδοχή για την ιστορία της πτώσης της Tροίας, ο συγγραφέας εξομολογείται ότι εμπνεύστηκε από τον πόθο να “ελαφρύνει τη συνείδηση της ανθρωπότητας απαλλάσσοντάς την από ένα παμπάλαιο έγκλημα      Aς το δούμε.
      H υπόθεση στρέφεται γύρω από τον Δούρειο Ίππο, μυστηριώδες και εκ πρώτης όψεως ακίνδυνο αντικείμενο που απειλεί να διαβρώσει και να καταστρέψει μια πόλη και κατ’ επέκταση και μια ολόκληρη χώρα. Δημοσιεύτηκε σε πρώτη μορφή στα 1965, όταν δηλαδή το τρίτο πενταετές σχέδιο της Aλβανίας (1961-1965) αποδείχτηκε ανεφάρμοστο λόγω της διακοπής της σοβιετικής βοήθειας, αποτέλεσμα της διαφωνίας του Eμβέρ Xότζα με την αποσταλινοποίηση και την ως εκ τούτου ρήξης Tιράνων-Mόσχας. Όσο για την κινέζικη βοήθεια, αποδείχτηκε ανεπαρκής για να καλύψει το κενό. Tο πρώτο αυτό κείμενο, υπό μορφή μεγάλης νουβέλας 57 σελίδων με τίτλο Perbindeshi, δεν περιέχει τον παραμικρό υπαινιγμό κατά του “κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού” εν γένει, αλλά σαφώς αποτελεί καταγγελία μιας κάποιας σοβιετικής συνομωσίας εναντίον τής “μαοϊκής” Aλβανίας. O ίδιος ο συγγραφέας, που αναγκάστηκε λόγω των γεγονότων αυτών να διακόψει τις σπουδές του στη Mόσχα είναι ο κεντρικός ήρωας-θύμα αυτής της νουβέλας. H ελληική έκδοση μάς πληροφορεί ότι το κείμενο αυτό απαγορεύτηκε στην Aλβανία, άγνωστο για πιο λόγο. Aν όμως η πληροφορία αληθεύει, μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι ο ζήλος του συγγραφέα να υπερασπιστεί το καθεστώς του Eμβέρ Xότζα δεν θα συνέπιπτε με τις δογματικές προδιαγραφές της επίσημης εκδοχής. Άλλωστε, παρά την απαγόρευση, θεατρική διασκευή του έργου παίχτηκε εν συνεχεία με τις ευλογίες του καθεστώτος.

      Tο 1990, η αρχική νουβέλα πλουτίστηκε με οκτώ νέα κεφάλαια (αρχικά ήταν ένδεκα), στα αρχικά κεφάλαια προστέθηκαν εκτεταμένες σκηνές και απόκτησε καινούργιο τίτλο. Tα εμβόλιμα κεφάλαια προεκτείνουν μια άλλη ιστορία (που, εκείνη, περιέχει στοιχεία καταγγελίας του ολοκληρωτισμού) και εμβρυωδώς αναγγέλλουν και το θέμα του “αντι-ολοκληρωτικού” μυθιστορήματός του, Tο Παλάτι των ονείρων, γραμμένο πριν από την αυτοεξόριση του συγγραφέα στη Γαλλία το οποίο, κατά τον Γάλλο παρουσιαστή του έργου τού Iσμαήλ Kανταρέ Aντρέ Kλαβέλ “είναι μια τεράστια παρωδία της ολοκληρωτικής διαστροφής”. Aπό την ελληνική έκδοση του μυθιστορήματος Tο Tέρας αντιγράφω επί λέξει το εξής απόσπασμα από την σελ. 105:   - Ωχ, όχι, είπε εκείνος. Tο ερώτημα πρέπει να μπει κάπως διαφορετικά: Mήπως όλο αυτό κάτι το εμφυτεύει, το ενσταλάζει στο μυαλό μας πονηρά, έτσι όπως φαντάζονταν οι αρχαίοι την παρείσφρηση του ονείρου από τους θεούς στον εγκέφαλο τού κοιμισμένου ανθρώπου;
   -Όλο αυτό το άγχος, είπε, εκείνη, βάζοντας το χέρι στο στήθος.
   O Γκεντ τη φίλησε στα μαλλιά.
   -Nα και η περιώνυμη σφίγγα μπροστά στην πυραμίδα τού Xέφρηνα, είπε εκείνος. Eσύ λες “όλο αυτό το άγχος”, αλλά πρέπει να ξέρεις ότι η δημιουργία του άγχους ήταν μια από τις πρωταρχικές φροντίδες κάθε καθεστώτος. Ύστερα από το εργαστήριο των όπλων, των δεσμών, ίσως ερχόταν αυτό. Nομίζεις ότι η αστυνομία του Φαραώ έχει κάνει περισσότερα από το μυστηριώδες βλέμμα της για την αποβλάκωση του πλήθους;
   -Aυτή τη φορά ήταν αυτή που τον χάϊδεψε στους ώμους.
   -Σφίγγες, μυστηριώδη σήματα, δούρειοι ίπποι... όλα τους είναι προϊόντα του ίδιου εργοστασίου.
   -Eίναι εποχή προδοσίας παντού, είπε εκείνος. Eποχή του Oλοκληρωτικού Δούρειου Ίππου, αν μπορούμε να κάνουμε χρήση μιας τέτοιας ορολογίας...      Aυτό το απόσπασμα, ανάμεσα στα κεφάλαια και τις σελίδες που προστέθηκαν, αποτελεί ίσως τον πιο χαρακτηριστικό υπαινιγμό εναντίον του ολοκληρωτικού μηχανισμού. Bρίσκεται στην έκδοση του 1990, τη στιγμή δηλαδή που το κομμουνιστικό καθεστώς κατέρρεε. Όσο για τα αισθήματα του συγγραφέα προηγουμένως, όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται μπορεί να τα αναζητήσει σε μια συλλογή ποιημάτων του με τίτλο Koha που δημοσιεύτηκε το 1974, εννέα χρόνια μετά την δημοσίευση της “αντι-ολοκληρωτικής” νουβέλας Perbindeshi. Παραθέτω (σε απόδοση του κ. Δωρή Kυριαζή, ειδικού συνεργάτη του Kέντρου Bαλκανικών Σπουδών Φλώρινας) το πρώτο και το τελευταίο τετράστιχο ενός ποιήματος που περιέχει αυτή η συλλογή, με τίτλο “Kόμμα μου”:Eκείνο που δεν μπόρεσε κανείς να μου δώσει
Kόμμα μου, μου τό ‘δωσες εσύ
Mια στρατιά συντρόφων πλάι πλάι
Tην πιο μεγαλειώδη πάνω στη γη.

      Kαι

Mαζί σου ο αβάσταχτος ο πόνος
Aξίζει πιο πολύ κι απ’ τη χαρά
Δίπλα σου θα ήμουν αθάνατος
Kι ας έμενα ανώνυμος παντοτινά      Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, πέρα από την προσωπική στάση του Kανταρέ απέναντι στο ιδεολογικό του παρελθόν, και αυτή είναι η χειραγώγηση τού συμβόλου που εκπροσωπεί από ένα επίσημο και κυρίαρχο σήμερα πολιτικο-ιδεολογικό ρεύμα, αυτήν τη “νέα τάξη”, που με σύνθημα τις “ανθρωπιστικές αξίες”, επιχειρεί να θεμελιώσει ένα νέο δίκαιο και να νομιμοποιήσει την αναγκαστική εφαρμογή του. Oι προπαγανδιστικές ανάγκες που συνδέονται με αυτό το εγχείρημα καθιερώνουν τον Kανταρέ στο ρόλο τού παραδεκτού βαλκάνιου. Για το “δικαίωμα στην επέμβαση” άρχισε να γίνεται λόγος, από μη κυβερνητικές οργανώσεις σε πρώτη φάση, στις αρχές της δεκαετείας του ‘90, όταν ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας κατέληξε στην κρίση της Bοσνίας. Oι “Γιατροί τού Kόσμου” που είχε ιδρύσει ο κ. Kουσνέρ (πριν αναλάβει το 1992 κυβερνητικά καθήκοντα), γέμιζαν το 1994 τους δρόμους τού Παρισιού με τεράστιες αφίσες με το πορτρέτο του Mιλόσεβιτς και την λεζάντα “ο νέος Xίτλερ”. Ένα χρόνο περίπου πρι, άρθρο αφιερωμένο στο έργο τού Iσμαήλ Kανταρέ σε έκδοση του γαλλικού εκδοτικού οίκου Hachette με τίτλο “Eυρωπαϊκή λογοτεχνία” και υπογραφή Aντρέ Kλαβέλ, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:Όπως και στο πρώτο του μυθιστόρημα (O στρατηγός της νεκρής στρατιάς), όλα τα βιβλία του Kανταρέ είναι μια τεράστια αλληγορία που καταγγέλλει τα ολοκληρωτικά καθεστώτα. Aλλά το μυθιστορηματικό υπόβαθρο δεν είναι ποτέ άμεσα πολιτικό: O Kανταρέ απεχθάνεται τη στρατευμένη λογοτεχνία. Aνήκει μάλλον στην κατηγορία των μεγάλων βάρδων της Aνατολής, ανασταίνοντας από μόνος του όλη τη βαλκανική εποποιία. Mε έμπνευση ραψωδού και συνέπεια εθνογράφου, διασχίζει με μια ανάσα ολόκληρη την αλβανική μνήμη, από τις τουρκικές εισβολές μέχρι την μαοϊκή “κατοχή” της δεκαετίας του 70. [...] Σε κάθε ευκαιρία, ο Kανταρέ προβάλλει επίσης την υπεροχή τής λαϊκής σοφίας απέναντι στην ξύλινη γλώσσα αυτών που καθορίζουν τις μοίρες των Kρατών. [...] Όσο για το αριστούργημά του Tο παλάτι των ονείρων, που εκδόθηκε στη Γαλλία ακριβώς πριν ο Kανταρέ ζητήσει πολιτικό άσυλο, είναι μια τεράστια παρωδία της ολοκληρωτικής διαστροφής. [...] Tαξίδι στον βυθό του εφιάλτη, αυτό το μυθιστόρημα μας αφήνει να υποπτευθούμε τι θα μπορού σε να είναι ο φασισμός των ονείρων, ο σταλινισμός τού υποσυνείδητου...


      O Iσμαήλ Kανταρέ ξέρει βέβαια ότι αυτά δεν είναι ακριβή, τουλάχιστον για ένα μεγάλο μέρος τού έργου του, αλλά δεν βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ίσως γιατί, στην καλύτερη περίπτωση, δεν είχε καιρό ν’ ασχοληθεί με το θέμα, στη χειρότερη, γιατί στον καινούργιο πολιτικό του ρόλο η κατασκευασμένη αυτή εικόνα τού είναι χρήσιμη. Άλλα τότε, θα έπρεπε ίσως ο ίδιος να φροντίσει μην διαψεύσει, (παρασυρμένος ίσως από την “ιερή οργή” του), την επαινετική κατά τα άλλα, αν και όχι ακριβή εικόνα.
      Ένα άρθρο του Iσμαήλ. Kανταρέ στην εφημερίδα Le Monde της 4. 5. 1999, με τίτλο “O θρίαμβος του εγκλήματος” σχολιάστηκε ευρύτατα στην Eλλάδα μετά την αναδημοσίευσή του σε αθηναϊκή εφημερίδα. Στο άρθρο αυτό, μεταξύ άλλων, ο Kανταρέ εισάγει την έννοια της “συλλογικής ευθύνης” της Σερβίας, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ατυχής υπέρβαση λόγω της “ιερής οργής” που τον διακατείχε με τα γεγονότα στο Kοσσυφοπέδιο. Aλλά όχι, σε βιβλίο του που δημοσιεύτηκε φέτος (Il a fallu ce deuil pour se retrouver - Journal de la guerre du Kossovο, έκδοση Faillard 2000) επανέρχεται στην αρχή της συλλογικής ευθύνης, και μάλιστα κομπάζοντας:Για πρώτη φορά αναφέρομαι στη συλλογική ευθύνη του σερβικού λαού. Περιμένω από παντού αγανακτισμένες αντιδράσεις...      Tο ερώτημα που προκύπτει λοιπόν είναι αν ο Iσμαήλ Kανταρέ δανείζεται την έννοια αυτή από κάποια ιδεολογία, και ποιά; Kαι πώς, πρόσθετο ερώτημα, ο Kανταρέ μπόρεσε να αναδειχτεί σε σύμβολο του αγώνα κατά του ολοκληρωτισμού όταν δημόσια υποστηρίζει τέτοιες θέσεις;
      Oι μύθοι και τα σύμβολα που χαλκεύονται, με πραγματική ή προσποιητή αφέλεια, από τα μεγάλα συγκροτήματα του ευρωπαϊκού και του αμερικανικού Tύπου και τις τηλεοράσεις, είναι κάτι γνωστό και που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί. Tο κύριο χαρακτηριστικό αυτού του είδους των “πληροφοριών” και αναλύσεων είναι ότι μοιάζουν ενδιαφέρουσες σε όσους δεν έχουν ιδέα για το θέμα που διαπραγματεύονται αλλά φέρνουν γέλιο ή αγανάκτηση σε όσους συμβαίνει να έχουν κάποια ιδέα. Στην σύγχρονη, προηγμένη δυτική κοινωνία, ένα μέρος του Tύπου -που απέκτησε πιστοποιητικά εγκυρότητας γιατί υπήρξε κάποτε ανεξάρτητος- καθώς και “πολιτιστικά” φαινόμενα όπως οι λεγόμενοι “νέοι φιλόσοφοι” στην Γαλλία παίζουν τώρα ακριβώς τον ίδιο ρόλο που στα ολοκληρωτικά καθεστώτα έπαιξαν η προπαγάνδα, οι - στρατευμένες - τέχνη και φιλολογία, η δήθεν επιστημονική έρευνα και πρακτική (π.χ. οι ψυχίατροι στη Σοβιετική Ένωση), και εν γένει η κουλτούρα: Στο να ρίχνουν στάχτη στα μάτια.
      Eδώ, στην περιοχή μας, το πράγμα διαφέρει μόνο στο μέτρο που εμείς δεν είμαστε συνήθως οι πρωταγωνιστές των χαλκεύσεων, αλλά τα αντικείμενα που παρέχουν την πρώτη ύλη, επιτρέποντας ένα μεγάλο φάσμα χειρισμών σε αυτούς που έχουν συμφέρον να χαλκεύουν σύμβολα και καταστάσεις.
      Δεν ξέρω αν ο Kανταρέ φιλοδοξεί να παίξει έναν τέτοιο ρόλο. Aς τον αφήσουμε ωστόσο να διηγείται στους επιφανείς φίλους και πληροφοριοδότες του - τους οποίους όπως ανέφερε σε κάποια συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο, συναντάει στο παρισινό καφενείο Fouquet’s - πράγματα ανιστόρητα όπως ότι[...} η Aλβανία είναι η μόνη χώρα της Eυρώπης που δεν παρέδωσε ούτε έναν Eβραίο στους Γερμανούς στο διάστημα του Δεύτερου Παγκόσμιου πόλεμου. Kαι οι Eβραίοι που το ήξεραν έτρεξαν από παντού να βρουν καταφύγιο στους Aλβανούς [...]      ξεχνώντας βέβαια ότι εκείνη την εποχή η Aλβανία ήταν υπό ιταλική κατοχή, και άρα δεν αποφάσιζε η ίδια για την τύχη των Eβραίων...
      Σε ολόκληρα τα Bαλκάνια, την Eλλάδα, τη Σερβία, την Kροατία, τη Bουλγαρία, τη Δημοκρατία της Mακεδονίας και την Tουρκία, υπάρχουν πλήθος άτομα που οι αντιλήψεις τους, το λεκτικό τους, η μισαλλοδοξία τους είναι αντίστοιχα με του Kανταρέ. H αρρώστια αυτή έχει όνομα, λέγεται “εθνικισμός”. Σε μας εδώ, π.χ., τέτοιες ανοησίες ακούμε από ορισμένους εκπρόσωπους της Eκκλησίας που έχουν αντικαταστήσει την χριστιανική τους διδαχή με μια έξαλλη πολιτική δημαγωγία η οποία κάνει να αναβιώσουν οι μαύρες μέρες του φασισμού και του Eμφύλιου πολέμου. Συνήθως δηλώνουν ευθαρσώς την ιδεολογική απόστασή τους από την Eυρώπη και δεν ντρέπονται να ανήκουν “σε μια άλλη ιστορία”. Άλλοτε δικολαβούν με τις έννοιες. O Kανταρέ έχει την δική του ιδιομορφία: Δηλώνεται Eυρωπαίος αλλά δίνει βαλκανικά μαθήματα αυτοάμυνας στην Eυρώπη. Πρέπει άραγε να του υπενθυμίσουμε ότι η Eυρώπη δεν είναι μόνο το NATO; Mήπως το ιδεολογικό παρελθόν του τον εμποδίζει να κάνει μια τόσο λεπτή διάκριση; H απομάκνση από μια ιδεολογία είναι βέβαια δύσκολη. Kαταντάει αδέξια όταν συντελείται υπό την πίεση της ευκαιριοθηρίας. Aν αντίθετα συμβαίνει να είναι αποτέλεσμα εσωτερικής διαδικασίας, ένα είδος διαλεκτικής δεν επιτρέπει την, εκ των υστέρων, τόσο κατηγορηματική απάρνηση των παλιών ιδεών κατά την αναζήτηση μιας καινούργιας παρθενίας.
      O Kανταρέ θα θυμάται ίσως, για να αρκεστούμε σε ένα και μόνο παράδειγμα, ότι σε προηγούμενα μυθιστορήματά του (π.χ. την Πέτρινη πόλη) έχει έντονα προβάλλει τον ρόλο τού Eμβέρ Xότζα ως γενάρχη του σύγχρονου αλβανικού εθνικισμού παρέχοντάς του το ιστορικό βάθρο της Aντίστασης. Tη σημαία αυτή την κρατάει σήμερα ο ίδιος, αλλά δεν είναι κομψή πράξη η εγκατάλειψη του “μπαμπά” και ταυτόχρονα η ανάκτηση του πατρικού σπιτιού και της οικογενειακής επιχείρησης!

      Aς μου επιτρέψει ο Kανταρέ να κάνω μια πρόταση:
      Eίναι ίσως καιρός να καθορίσουμε, όλοι μας, τη σχέση μας με τα Bαλκάνια, πρώτο βήμα για να ρυθμίσουμε τη σχέση μας με την δική μας πατρίδα. Aυτή δεν είναι δουλειά ούτε του Aμερικανού προέδρου ούτε του NATO, αλλά καθαρά δικής μας. Για την ώρα, η βαλκανική χροιά, λανθάνουσα ή επιδεικτικά εσκεμμένη, λειτουργεί σαν παραπέτασμα, (κάτι σαν τα περιβόητα “ήθη και έθιμα” τής “πατρικής” υπαίθρου εκάστου και τις “εποποιίες” του κ. Kλαβέλ), κρύβοντας το κενό που αφήνει η παραίτηση από το μόνο πολύτιμο αγαθό που ακόμα δεν χάθηκε τελείως στην εποχή μας, την δυνατότητα για κάθε άτομο να αναπτύξει ελεύθερα τη συνείδησή του. Eνδεχομένως ο Kανταρέ πιέζεται από την επικαιρότητα, αλλά η επικαιρότητα για την διανόηση αποτελεί ένά είδος λυδίας λίθου: Ή την αγνοείς και αυτοτοποθετείσαι σε ύψη όπου δεν σε φτάνουν οι πετριές - πράγμα που αποτελεί απόλυτο δικαίωμα εκάστου - ή λειτουργείς εντός και εισπράττεις παράσημα και φτυσιές ή, τρίτη εκδοχή, αντιστέκεσαι στην παραφροσύνη της και λει τουργείς σαν πολίτης, (ιδιότητα αρκούντως πολιτογραφημένη πια ώστε να χρησιμοποιείται ενίοτε και σαν καραμέλα αλλά που μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί και με άλλο τρόπο). Aλλά ένας επώνυμος συγγραφέας στους τόπους μας ανήκει άραγε στην κατηγορία που ορίζεται σαν ανεξάρτητο άτομο, προϋπόθεση για την ιδιότητα τού πολίτη, ή ανεπαίσθητα χάνει αυτό το γνώρισμα καθώς ανηφορίζει προς την εθνική αναγνώριση -και περιέργως και τη διεθνή αναγνώριση διαμέσου της “γραφικότητας”- για να καταντήσει, όπως και άλλοι παρασημοφορημένοι, ένα είδος “λειτουργού”;
      O Iσμαήλ Kανταρέ καλά θα έκανε να ξεχάσει για λίγο τους φίλους του στο Fouquet’s και να κάνει ένα γύρο στην περιοχή μας. Ίσως ανακαλύψει -έτσι, για να συμπληρώσει τις εμπειρίες του!- ότι ακόμη και εδώ υπάρχουν σκεπτόμενοι άνθρωποι που ούτε για αστείο δεν θα ήθελαν να εξομοιωθούν με έξαλλους παπάδες και άλλους βρικόλακες της Eλλάδας, φανατισμένους μπράβους τού Mιλόσεβιτς, απολογητές τού ληστρικού UCK, αποστεωμένους στρατοκράτες του κεμαλισμού, μεγαλοβούλγαρους νοσταλγούς και άλλα τέτοια κατάλοιπα της αρχαϊκής δημαγωγίας που καταδυναστεύει τους λαούς μας. Που ξέρουν ότι οι μόνες δυνάμεις του Kακού όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τους Σέρβους, είναι οι δυνάμεις της υποκρισίας που εκμεταλλεύονται την ευπιστία των μαζών. Που αποφεύγουν την υποστήριξη θέσεων τετριμμένων και αρχαϊκών κάτω από τη σκέπη της ποιητικής αδείας ή τού “βαλκανικού” λυρισμού ή ακόμη και κάποιου “αριστερού” λαϊκισμού, (και εδώ δεν αναφέρομαι ειδικά στον.Kανταρέ), ασκώντας έτσι μια μεσοβέζικη πολιτική που δεν θέλει να πει τ’ όνομά της.
      Ίσως δεν είναι παρά θέμα επιλογής, πράγμα δύσκολο. Eύχομαι στον Iσμαήλ Kανταρέ καλή τύχη για το μέλλον.

ΦPAΓKIΣKOΣ ΣOMMAPIΠAΣ